Cukrzyca typu 2 – jak dobrać prawidłową dietę?

Cukrzyca typu 2 – jak dobrać prawidłową dietę?

Czynniki ryzyka 

Cukrzycę typu 2 określa się jako chorobę nabytą, co oznacza, że rozwija się w wyniku czynników środowiskowych oraz trybu życia pacjenta. Najczęściej dotyczy osób po 30. roku życia, jednak coraz częściej diagnozowane są także osoby młodsze w tym dzieci. Wśród czynników ryzyka, prowadzących do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, jest stres, zła dieta prowadząca do nadwagi czy wskaźnika BMI powyżej 30, brak aktywności fizycznej oraz przebyta cukrzyca ciążowa. Czynniki te sprawiają, że w organizmie mogą zachodzić zmiany prowadzące do zachorowania. Początkowo objawy choroby są nieodczuwalne, dlatego też często późno dochodzi do zdiagnozowania cukrzycy typu 2. 

Leczenie cukrzycy typu 2

Jako że cukrzyca typu 2 jest chorobą nabytą, jej objawy można kontrolować, stosując kompleksowe podejście do leczenia. Zaleca się korzystanie zarówno z metod farmakologicznych, jak i niefarmakologicznych. Oprócz leków wspomagających terapię, bardzo istotną rolę odgrywa uprawianie sportu oraz leczenie dietetyczne. Bez zmiany nawyków żywieniowych kontrolowanie cukrzycy typu 2 jest niemal niemożliwe! 

Cukrzyca typu 2 – dieta

Dzięki zmianie diety chorzy na cukrzycę typu 2 mogą odczuć zdecydowaną poprawę. Zmiana trybu życia w dużym stopniu wpływa na kontrolowanie objawów choroby. Dlatego też tak wiele uwagi należy przykładać do jadłospisu oraz wykonywania aktywności fizycznych. Można zacząć nawet od codziennego, szybkiego marszu trwającego godzinę. W przypadku diety zmiany powinny być nieco bardziej radykalne i szybciej wdrożone. Trzeba zacząć od dokładnego policzenia spożywanych kalorii. Osoby z nadwagą często podtrzymują, że nie jedzą dużych porcji ani często nie sięgają po coś do przegryzienia. Jednak gdy dokładnie spisuje się każdy posiłek, nawet ten składający się z orzeszków czy batonika, okazuje się, że liczba spożywanych kalorii znacznie przekracza normę. Najczęściej dieta cukrzycowa to dieta redukująca masę ciała, dlatego też ważne jest to, żeby sukcesywnie zmniejszać liczbę kalorii oraz kontrolować masę ciała, tak by widzieć postępy. 

Jadłospis chorych na cukrzycę typu 2

Chorzy na cukrzycę typu 2 powinni swój jadłospis oprzeć na różnorodnych produktach, tak aby dieta była zbilansowana i urozmaicona. Posiłki w diecie cukrzycowej muszą dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że jadłospis każdego chorego ma być szczególnie restrykcyjny. Warto stosować się do zasady „jedz mniej, ale częściej” oraz do przestrzegania odpowiednich przerw między posiłkami. 

Cukrzyca typu 2 – czego nie jeść?

Przy cukrzycy typu 2 należy spożywać mniej tłuszczów nasyconych, ograniczyć węglowodany proste, takie jak miód oraz cukry dodane, znajdujące się w słodyczach, dosładzanych jogurtach i sokach owocowych. Zaleca się zmniejszenie potraw pieczonych i smażonych na tłuszczu oraz tych duszonych w gęstych sosach. 

Cukrzyca typu 2 – jakie pokarmy wyeliminować, a jakie wprowadzić do diety?

Osoby chore na cukrzycę typu drugiego często zastanawiają się, czy muszą zrezygnować ze swoich ulubionych produktów, takich jak np. kawa czy miód. Zanim wyeliminuje się te pozycje, warto sprawdzić, bo przy diecie cukrzycowej nie wszystko okazuje się tak oczywiste, jakby się wydawało.

 

Kawa a cukrzyca typu 2 – okazuje się, że picie kawy (2-3 filiżanek dziennie) może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Natomiast u osób, u których chorobę już rozpoznano, kawa pośrednio wpływa na proces hamujący jej rozwój. 

 

Siemię lniane a cukrzyca typu 2 – nasiona siemienia są ubogie w węglowodany, a bogate w  tłuszcz omega-3 i błonnik. Nie ma przeciwwskazań do spożywania tego produktu w diecie przy cukrzycy typu 2. 

 

Cytryna a cukrzyca typu 2 – warto dodać ją do wody i wypić przed posiłkiem. Dzięki temu obniży się indeks glikemiczny w spożywanych potrawach, co wpłynie na utrzymanie niskiego poziomu cukru przez długi czas. 

 

Miód a cukrzyca typu 2 – miodu nie można uznać za bezpieczny zamiennik cukru, ponieważ stanowi mieszaninę cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Miód podnosi poziom glikemii we krwi, dlatego też odradza się jego częste spożywanie przez osoby chore na cukrzycę typu 2. 

 

Piwo a cukrzyca typu 2 – nadmierne spożywanie alkoholu może być jedną z przyczyn rozwinięcia się cukrzycy typu 2. Jednak picie niewielkiej ilości napojów procentowych nie wpływa negatywnie na stan chorego. Zaleca się zrezygnowanie z piwa, które jest wysoko kaloryczne, na rzecz mniej obciążających alkoholi. Należy pamiętać o niełączeniu alkoholu z lekami oraz zachować rozsądek przy sięganiu po kolejną lampkę wina. 

Czy dieta to jedyna forma leczenia cukrzycy typu 2?

Zbilansowane odżywianie jest jednym ze sposobów kontrolowania objawów cukrzycy typu 2. Jednak oprócz diety cukrzycowej, należy podjąć inne działania, takie jak uprawianie sportu oraz leczenie farmakologiczne. Osoby chore na cukrzycę mogą skorzystać również z badań na cukrzycę  i konsultacji w placówkach Centrum Medycznego Synexus.